2019-06-12 13:15:20• hírek • közlemény

Magyar Lóránd: ne kelljen órákat várni a határátkelőkön!

Magyar Lóránd parlamenti képviselő szerdán írásos kérdés beiktatásán keresztül kérte Carmen Dan belügyminisztert, hogy a minisztérium találjon megfelelő megoldást arra, hogy a nyugati országrész határátkelőin a nyári hónapokban ne alakuljanak ki több órás és kilométeres sorok az országból való ki- vagy belépésnél.

Ezzel ugyanis már a nyaralás első napján megkeserítik a vakációzók életét. Az RMDSZ parlamenti képviselője megoldást is kínált a Szatmár megyei helyzetre: állandó határátkelőhellyé kell alakítani a Szárazberek-Garbolc, Nagypeleske-Zajta és Horea-Ömböly, csak hétvégénként nyitva tartó átkelőket, ezzel pedig tehermentesíteni lehetne a petei és csanálosi határátkelő-helyeket.


„Közeleg a szabadságolási periódus, amikor a nyugati határátkelőkön lényegesen megnő a forgalom, nem csak a kilépésnél, hanem a belépési oldalon is. Sok, Nyugat-Európában dolgozó román állampolgár a szabadság-idejét Romániában tölti, az itthon dolgozók külföldre indulnak kipihenni az elmúlt hónapok fáradalmait. Az pedig több éves tapasztalat, hogy ebben a periódusban sokkal nagyobb a várakozási idő a határokon, mint máskor” – mutatott rá Magyar Lóránd.


A parlamenti képviselő két konkrét kérdést címzett a belügyminiszterhez. Egyrészt arra kérdezett rá, hogy mit tesz a minisztérium a határátkelők zsúfoltságának az elkerülése érdekében. Másrészt afelől érdeklődött, hogy mikor lesz végre állandó határátkelőhely a már említett, időszakosan nyitva tartó három átkelőből.


Magyar Lóránd részéről nem ez az első alkalom, amikor a Szárazberek-Garbolc, Nagypeleske-Zajta és Horea-Ömböly határátkelők teljes megnyitását szorgalmazza. A minisztérium részéről érthetetlen, hogy nincs előrelépés az ügyben, ugyanis a magyar fél már áldását adta az állandó nyitva tartásra 


„Teljes mértékben elfogadhatatlannak tartom, hogy egy 8-12 órás út megtétele után a román állampolgárok még 6-8 órát álljanak sorba az országba való belépéshez. Ugyancsak elfogadhatatlan, hogy a vakációzók a szabadságuk első óráit a határátkelőn rostokolva töltsék”- mondja Magyar Lóránd.

 
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: